TRABZON FATİHİ, FATİH SULTAN MEHMET HAN KABRİ BAŞINDA ANILDI
Takademi Trabzon’un Fethini bu yıl Fatih Camiinde Fatih Sultan Mehmet Hanın kabri başında hatim ve dualarla andı.
TAKADEMİ TRABZON’UN FETHİNİ GÜNÜNDE KUTLUYOR
Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi; Özgün Bir Sivil Toplum Kuruluşu Olmakla Birlikte Kendisi Dışındaki Sivil Toplum Kuruluşları ve Benzeri Kurumların Üyeleri İle Gerek Duyan Herkese Açık Bir Eğitim, Paylaşım Merkezidir.
İlk etkinlik MAVİKARADENİZ TV'DE
Trabzon’un 15.Ağustos.1461 Pazar Günü, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından gerçekleştirilen fethin 557. yıldönümü; TAKADEMİ - Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi tarafından bu yıl ilk kez 15.Ağustos.2018 Çarşamba 20:00-23:00 saatleri arasında Mavi Karadeniz TV’ de canlı yayında kutlandı.
Kutlamaya telefonla katılan tarihçilerimiz Feridun Emecan, İbrahim Tellioğlu, Hanefi Bostan ve Kenan İnan hocalarımız fethin Ekim ayında olmasının mümkün olmadığını, Bütün tarihi kaynakların 15 Ağustosu gösterdiğini beyan ederek, 26 Ekim tarihinin fetih değil Trabzonu Savaşmadan teslim eden Pontus kralı Davit komneos ve ailesinin bir gemi ile istanbula gönderilme tarihidir dedi..
Telefonla programa katılan tarihçilerimiz bu programda, Trabzon bel. Bşk. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun fetih tarihinin tartışıldığı sempozyumda savunduklar ve ispatladıkları Trabzon'un Fetih tarihinin 15.Ağustos.1461 olduğunu sebepleri ve belgeleriyle tekrarladılar.
TRABZON FATİHİ, FATİH SULTAN MEHMET HAN KABRİ BAŞINDA ANILDI
Trabzon!un Fethini -15.Ağustos.1461- ilk kez gününde kutlanılmasına kurumsal öncülük eden TAKADEMİ - Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi kurucularından Hüseyin Ayaz; 17.Ağustos.2018 Cuma günü Fatih Sultan Mehmet Hanı Kabri başında Hatim ve Dualarla andı. Anma etkinliğine Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Bayrampaşa Müftüsü Yılmaz Küçük ve çok sayıda Trabzonlu ile Cuma namazı için Fatih Camisinde bulunan cemaat de hatim duasına katıldı.
ON YILLIK MÜCADELEMİZ MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI
Trabzonun fethi 1960 Yılından beri ilgisiz bir tarihte kutlanmasına karşı yoğun mücadele verdik, onlarca haber yaptık, belgeleri yayınladık, ilgili tarihçilerimizle konuyu tartıştık, 2014 yılında İstanbul feshanede düzenlenen Trabzon günlerinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birebir görüştük, araştırmalarımızda fethin 15 Ağustos olduğunu, Trabzon belediyesinin bastırıp dağıttığı Trabzon tarihinde de 15 Ağustos yazdığını beyan ettik.
Sayın Gümrükçüoğlu; Osmanlı ekim ayında hiç savaşmamıştır, En yakın zamanda bir sempozyum düzenleyerek bu yanlış uygulamaya son vereceğiz şeklinde söz vermişti. Bu sözü ancak 2017 yılı sonbaharında yerine getirebildi.
Gümrükçüoğlunun düzenlediği sözkonusu panele katılan tarihçilerimiz Feridun Emecan, İbrahim Tellioğlu, Hanefi Bostan, Kenan İnan tarafından belgelere dayalı olarak fetih tarihi 15.Ağustos.1461 olarak belgelendi.
Bu sempozyumun neticeleri Kültür bakanlığına, Türk tarih kurumuna gönderilerek yeniden tescilini talep ettiler. Maalesef devlet erkanı bir yıllık bu zaman zarfında söz konusu müracaata cevap vermeyince Trabzon büyükşehir belediyesi 15 Ağustos 2018 tarihinde Trabzonun fethini kutlayamadı.
Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi başkanı Hüseyin Ayaz devletin bu tarihi değiştirmesini beklemeden 15 Ağustos etkinliklerine bu yıl başladı.
Trabzon'un Fethini bundan böyle önümüzdeki yıllarda da tüm Trabzonlular tarafından gününde birlikte kutlanılmasını sağlamak amacıyla bir ilke imza atarak başlattı.
BU ÇALIŞMA NE ZAMAN NASIL BAŞLADI
Fatihte habercilik yaptığımız için patrikhane ve Bartholomeos faaliyetlerini takip ediyorduk, 1997 yılındaki bir etkinlik, (karadenizi kurtarma ve çevre kirliliği ile mücadele) adı altında Trabzonda düzenlenen sempozyuma, Bu etkinlik Pontusu ihya etkinliğidir diyerek karşı çıkması, protesto etmesi üzerine gerçekleştirilememişti.
2010 yılında Müze olan Sumela manastırında Bartholomeos ve yabancı misafirlerinin ayin yapmaya kalkışması Müze müdürümüz tarafından engellenmişti
15 ağustos 2010 tarihinde Meryem Ana'nın doğum gününü bahane ederek Sümela manastırına gelen beş yüz kişilik Yunan, Rus, Gürcü turist gurubu Manastırda ayin yapmak istedi.Olayı önceden haber alan Trabzon müzeler müdürü Nilgün Yılmazer turistlerin bu girişiminin yasalara aykırı olması nedeniyle karşı çıktı. Turistlerin içindeki bazı papazlar müze müdürü Nilgün Yılmazer'e mukavemet etmek isteyince gerginlik yaşanmıştı.
Daha sonraki yıllarda hükümet yasalara aykırı bir şekilde Ayasofyada bize verilmeyen ibadet müsadesini Sumela manastırında Bartholomeos ve yabancı misafirlerine verdi.
Bu izni istismar eden Ortodokslar bütün Dünyadan binlerce katılımla ayin yaptılar. Bu izin ülkede gerginliğe sebep oldu, bizde bu konu hakkında yabancı web sitelerinde yaptığımız araştırmalarda enteresan bilgilere ulaştık
Yunanlı bir piskopos mülakatında Türkiye yönetimi Sumela manastırında ayin yapmamıza izin verecekse bu tarih mutlaka 15 Ağustos tarihinde olmalıdır beyanına rastladık.Araştırmalarımızı derinleştirdiğimizde 15 Ağustos 1461tarihi heryerde Trabzonun Fethi ile ilgili olduğunu gördük, Ve artık bu konuda tabuları yıkmanın zamanı geldi dedik.
Bu konuda başta TDF Trabzon dernekleri federasyonu, Kastob, Karadeniz konfederasyonu, İl dernekleri bizlere destek olmadılar.
Birçok tarihçimiz yazdıkları Trabzon tarihi kitaplarında fethi 15 Ağustos olarak yazmalarına rağmen bize destek vermek istemediler, "Devletin işine karışmayız" dediler. Bazı tarihçilerimiz beyanat veremem ama kitabımdaki beyanları alabilirsiniz diyerek Resmiyetin yanlış uygulamasına karşı çıkamadılar.
Belgelerle iyice sıkıştırdığımız dernekler 15 Ağustos tarihinde hemşerilerimizin çoğunun Trabzonda olması edeniyle yapacakları etkinlik cılız geçecek korkusu ile 26 Ekimi tercih etmeye devam ettiler.Hatta TDF Trabzon dernekleri federasyonu Bunca gelişmeye rağmen Fetih etkinliğini bu yıl Ekim ayının son haftası na çekerek Okulların başlaması nedeniye Trabzonluların yoğun geri dönüş yapacağı bir tarihi seçtiğini gördük, Daha önce defaatle TDF başkanı M.D'e 15 Ağustos tescil olsa bile TDF olarak 15 ağustosta etkinlik yapamazsınız demiştim haklı çıktım.
Kaldıki bu konuda Fethin en kesin tarihi Dünyadaki ortodokların etkinlik tarihidir, Bir kutsal- milli beldeyi kaybedenler zamanını unurtmu? İstanbul'un fethi çağ değiştirilerek anılmaya devam ediyorken, Ortodoksların 15 Ağustosta yaptıkları Pontus ayinlerini anlamamak gaflettir, delalettir, kasıtlıysa ihanettir.
Yetkili kurumların Acilen bu konuda karar vermesini, İstanbul'un fethi gibi 15 Ağustosun ülke çapında Trabzon'un fethi olarak kutlanmasını başlatmalıyız.
Halâ ikna olmayanlar googleye Rusça-Yunanca-İngilizce - Gürcüce 15 Ağustos 1461 yazın Çıkan sayfalara bakın tamamına yakını Trabzonun Fatih Sultan Mehmet han tarafından alındığı bilgisiyle karşılaşacaksınız..